Skip to main content

MacConkey agar

Хүнсний сорьц, өтгөн болон шээснээс Enterobacteriaceae илрүүлэх, ялгах зориулалттай уламжлалт тэжээлт орчин юм.


Хэрэглээ
Төрөл
1
Сонгомол
Enterobacteria
2
Сонгомол
Escherichia coli
3
Илрүүлэх
Shigella




ХЭРЭГЛЭЭ БА АЖИЛЛАХ ЗАРЧИМ
MacConkey агар нь хүнс болон ус, өтгөн, шээсний сорьцноос Enterobacteriaceae-г илрүүлэхэд ашиглах сонгомол үйлчилгээтэй тэжээлт орчин юм. Мөн грам сөрөг бактериудыг идрүүлэх боломжтой.
Нойр булчирхайн хоол боловсруулах желатин болон пептон, казейн нь азот, витамин, минерал болон амин хүчлээр хангах ба энэ нь ургалтын хүчин зүйл болдог. Лактоз нь нүүрс ус, энергээр хангана.
Давс нь осмос даралтыг тэнцвэржүүлнэ. Кристал ягаан нь грам-эерэг бактериуд ургахаас сэргийлнэ.


Найрлага  гр/Л
Bacteriological agar
13,5      
Bile salts
1,5
Crystal violet
0,001
Gelatin pancreatic digest
17
Neutral red
0,03
Peptone mixture
3
Sodium chloride
5
Lactose monohydrate
10

БЭЛДЭХ ЗААВАР
50гр хуурай тэжээлийг 1л нэрмэл усанд хийж уустал нь сайтар холино. Үүний дараагаар уусмал нэгэн жигд болтол 1 минут орчим буцалгана. Бүрэн ууссан уусмалыг 121°С-д 15 минут ариутгана.  
Микроорганизм

Колоны өнгө
Enterobacter aerogenes ATCC 13048      
Ургалт сайн
Ягаан-улаан
Salmonella enteritidis ATCC 13076         
Ургалт сайн
Өнгөгүй
Shigella dysenteriae ATCC 13313
Ургалт сайн
Өнгөгүй
Proteus vulgaris ATCC 13315
Ургалт сайн
Өнгөгүй
Escherichia coli ATCC 25922
Ургалт сайн
Ягаан-улаан
Staphylococcus aureus ATCC 6538

Дарангуйлагдана
Escherichia coli ATCC 8739
Ургалт сайн
Ягаан-улаан


Comments

Popular posts from this blog

COLOREX Orientation

CHROMagar TM Orientation   Тэжээлт орчны ач холбогдол Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Суурь Нийт гр/л 33.0 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 1 7.0 Хромоген холимог 1.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 7.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимогийг бэлтгэх ·          33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·          Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. Зөвлөгөө 1 (сонгомол): ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ. ·    ...

COLOREX O157

CHROMagar TM O157 Тэжээлт орчны ач холбогдол Эмнэлзүйн сорьц болон хоол хүнсний дээжинд E.coli O157 ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Нийгмийн эрүүл мэндтэй холбоотой хамгийн нийтлэг илэрдэг VTEC- ийн серо бүлэгүүд нь E.coli- ийн серо бүлэг болох O157:Н7 эсвэл хөдөлгөөнт бус төрөл болох O157:H юм. 1982 онд АНУ-д гарсан дэгдэлтийн дараа энэхүү нянгийнач холбогдол танигдаж эхэлсэн байна. Түүнээс хойш, ДЭМБ- аас   гаргадаг тооцоогоор дэлхий дахинд 180-аас дээш дэгдэлт бүртгэгдсэн бөгөөд жил бүр 70,000 халдварт өвчин гардаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 29.2 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 13.0 Хромоген холимог 1. 2 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.9 +/- 0.2 ...

E,Coli

   CHROMagar TM E.coli Тэжээлт орчны ач холбогдол Хоол хүнс ба усны дээжин дэх ß-глюкуронидаз эерэг E.coli илрүүлэх, тоолоход зориулсан хромоген орчин юм. E.coli -ийн үзүүлэлт нь халдварт өвчин үүсгэгч нян болох Vibrio cholerae, Salmonella, Pseudomonas болон вирус, гэдэсний паразитийн шинж тэмдэгийг илтгэнэ. Бохирдол нь хоол хүнс идэж, уухад дамжиж халдварт өвчин үүсгэж амь насанд аюул учруулдаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 37.3 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.3 Натрийн хлорид 5.0 Хромоген холимог 9.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт   15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимо...