Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (B)
|
+
|
Нэмэлт (S)
|
|
Нийт
гр/л
|
67.3 гр/л
|
|
0.06 гр/л
|
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 20.0
Давс 20.0
Хромоген холимог 27.3
|
|
Сонгомол холимог 0.06
|
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
2-8 °C
|
|
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
6.9 +/- 0.2
|
|||
|
|
Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
CHROMagar
VRE суурийг (B) бэлтгэх
|
·
67.3 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·
110 °C- н хэмд 5 мин турш автоклавдана.
121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАХГҮЙ
БА 5 МИНУТААС ДЭЭШ ХАЛААХГҮЙ.
·
100°C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
·
Усан баннд 45-50°C-н хэмд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
|
|
|
|
|
2-р шат
Нэмэлтийг (S) бэлтгэх
|
·
CHROMagar VRE нэмэлтийн уусмалыг бэлтгэх нь:
1мл- т (0.5мл
этанол / 0.5мл нэрсэн ус) 60мг нэмнэ.
·
Сайтар уустал нь
эргүүлнэ.
Зөвлөмж 2: Нөөц CHROMagar VRE нэмэлтийн
уусмалыг бэлтгэсний дараа шууд хэрэглэх ба -20 ° C-д хадгалан нэг сарын дотор хэрэглэнэ.
|
|
|
|
|
3-р шат
Бэлтэгсэн суурь (B) болон нэмлтийг (S) холих
|
·
·
Нэгэн
жигд болтол нь зөөлөн хутгана.
·
Ариутгасан
петрийн аяганд аягалана.
·
Царцааж
хатаана.
|
|
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Нийтлэг
дээжүүд
|
Ж: Өтгөний сорьц
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
VRE.faecium VRE.faecalis
|
→ ягаанаас ягаавтар
|
VRE.gallinarum VRE.casseliflavus
|
→ Хөх эсвэл
дарангуйлагдана
|
Бусад грамм эерэг бактериуд
|
→ Дарангуйлагдана
|
Грам сөрөг бактериуд
|
→ Дарангуйлагдана
|
Дрожж болон хөгц
|
→ Ихэнхдээ
дарангуйлагдана
|
Микроорганизм
|
Нийтлэг
колоний гадаад байдал
|
VRE.faecalis ATCC® 51299
|
→ Ягаавтар, жижиг
|
E.faecalis ATCC® 29212
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ Дарангуйлагдана
|
S.aureus ATCC® 25923
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.casseliflavus ATCC® 700327
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.gallinarum ATCC® 49573
|
→ Дарангуйлагдана
|
C.tropicalis ATCC® 1369
|
→ Дарангуйлагдана
|
Тэжээлт орчны ач холбогдол
Listeria monocytogenes нь өргөн тархсан, хөрс, бохир ус, өтгөний дээжинд агуулагддаг бактери юм. Энэхүү бактери нь хүрэлцсэн гадаргууд Listerial- ийн биофилм үүсгэснээр устгахад төвөгтэй болгодог. Мөн, өвчин үүсгэгч энэ бактери нь ноцтой хоолны хордлого үүсгэдэг учир хоол хүнсний бохирдол үүсэхээс сэргийлэх зорилгоор микробиологийн чанарын хяналт болгон ашиглагдаг байна. Бохирдол нь түүхий эдээс эхлээд хэрэглээнд очих хүртэл хоол хүнс үйлдвэрлэх дамжлагын аль ч үе шатанд үүсэх боломжтой.
Хэрэглээ
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (B)
|
+
|
Нэмэлт (S)
|
· Хоол хүнсний салбарт:
Бүхий л хүн амын хоол хүнсний
бүтээгдэхүүнүүд болон хүрээлэн буй орчны дээжүүд.
·
Эмнэлзүйн салбарт:
Хүний гаралтайсорьцноос L.monocytogenes-г илрүүлэх
Ж: цусны өсгөврүүд, үтрээний
арчдас эсвэл ТНШ.
|
Нийт
гр/л
|
51.5 гр/л
|
|
9.0 гр/л
|
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 23.0
Давс 5.0
Хромоген холимог 8.5
|
|
Сонгомол, баяжуулах
холимог 9.0
|
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Хадгалалт
|
2-30 °C
|
|
2-8 °C
|
|
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.0
+/- 0.5
|
1-р шат
Суурь бэлтгэх
CHROMagar Listeria суурь (B)
|
·
51.5 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. Уусмал
руугаа шингэн нэмэлтээ нэмнэ.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·
121°C +/-1°C –н хэмд 15 мин халаана.
Суулгалт хийх
Доорхи аргачлалыг харна уу.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны хэмд байлгана. Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу сорьцийг
зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Аргачлал
CHROMagar
Listeria арга
Хүн амьтны бүхий л хоол хүнсний бүтээгдэхүүнүүд болон
хүрээлэн буй орчны дээжүүдэд L.monocytogenes
байгаа эсвэл байхгүйг тодорхойлох (Тайлбар 1-г дагана уу).
1. Дээжинд баяжуулалт хийх, хгр эсвэл хмл-г 9х
½ Fraser-н шөлөнд хийж холино.
→ 30°C +/- 1°C-т 24цаг +/- 2цаг
2. Сайн царцаасан CHROMagar Listeria тэжээлт орчин дээр
0.1мл-г тэжээлт орчны 1/3 дээр шингэээн тараагаад, түүнээсээ дарааллуулаад
үлдсэн хэсэг дээр нь өсгөвөрлөнө.
→ 37°C +/- 1°C-т 24цаг +/- 2цаг
3.
Нийтлэг
колониуд:
Үгүй→ L.monocytogenes байхгүй. Тийм→ Уламжлалт бус аргачлалын дагуу бүх дээжүүд эерэг гэж тодорхойлогдсон тохиолдолд доор үзүүлсэн аль нэг аргаар баталгаажуулна:
4. 1/ CEN эсвэл ISO-д (цэвэршүүлэхшатыг оролцуулан) заасан стандартчилагдсан
аргачлалын дагуу уламжлалт арга ашиглана.
2/ Цэвэршүүлэх шат дамжаагүй, эргэлзээтэй колониудаас
шууд CHROMagar Listeria-г тодорхойлоно.
Маргаантай
хариу (уламжлалт бус аргачлалаар эерэг байх магадлалтай, дээр дурьдсан аль нэг
аргаар баталгаажуулаагүй) гарвал тухайн лаборатори нь шаардлагатай нэмэлт шатуудын
дагуу шалган, олж авсан хариугаа баталгаажуулах хэрэгтэй. Тестийн орц хэмжээ
25гр- аас дээшгүй байна. Хүрээлэн буй орчны дээжүүд 24цагын дараа ургахгүй байх
магадлалтай тул нэмж 24цаг +/-2цаг өсгөвөрлөнө.
|
Үгүй→ L.monocytogenes байхгүй.
Тийм→ CHROMagar Listeria- аас шууд тоололт хийж баталгаажуулна. 5 удаа колоний тоог тоолох шаардлагатай бөгөөд ингэснээрээ L.monocytogenes биш бусад колонийг нийлүүлэн тоолох боломжит эрсдэлийг багасгана. CHROMagar Listeria-г тодорхойлох шатанд баталгаажуулалтыг хийчихсэн тохиолдолд CHROMagar Listeria тоолох шатанд дахин баталгаажуулалт хийх шаардлагагүй. Нөгөө талаас, Уламжлалт бус аргачлалын дагуу бүх дээжүүд эерэг гэж тодорхойлогдсон тохиолдолд доор үзүүлсэн аль нэг аргаар баталгаажуулна:
Бүтээгдэхүүн =
|
Савлагаа
|
Нийт
гр/л
|
45.5 гр/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон 20.0
Давсууд 8.0
Сонгомол болон хромоген холимог 2.5
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.5 +/- 0.2
|
|
1-р шат
Холимогийг
бэлтгэх
|
• 45.5 гр нунтаг
суурийг 1 литр нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
• Агарыг
өтгөртөл сайн хутгана.
• 100 °C хүртэл зөөлөн эргэлдүүлэн холих маягаар халааж,
буцалгана.
100 °C-ААС ИЛҮҮ
ХАЛААЖ БОЛОХГҮЙ. 121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАЖ БОЛОХГҮЙ.
Анхааруулга 1: Автоклав
ашиглаж байгаа тохиолдолд даралтгүй ажиллуулна.
Зөвлөгөө 2: 100
°C-н хэмд халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны
дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь
буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
|
|
|
2-р шат
Аягалалт
|
·
45-50°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана.
·
Царцааж хатаана.
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Нийтлэг
дээжүүд
|
Эмнэлзүйд: цэр
Хүнсний үйлдвэрлэлд: ус, мах, агаар,
гадаргуугын дээжүүд
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
Зөвлөгөө 3: Хэрэв судлаач Pseudomonas aeruginosa-ийн судалгаанд анхаарал хандуулж байгаа бол дээжээс хамааран 24 цагийн турш 37°C эсвэл 41°C-н хэмд өсгөвөрлөнө.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (B)
|
+
|
Нэмэлт S1
|
+
|
Нэмэлт S2
|
||
Нийт
гр/л
|
44.7 гр/л
|
|
8 мл/л
|
|
0.25 гр/л
|
||
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Давсууд 7.5
Пептон болон дрожжийн экстракт 20.0
Хромоген холимог 2.2
|
|
Өсөлтийн факторууд
|
|
Сонгомол холимог 0.25
|
||
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Шингэн хэлбэрээр
|
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
||
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
15-30 °C
|
|
2-8 °C
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.3
+/- 0.2
|
1-р шат
Суурь
+ S1 |
•
44.7 гр нунтаг суурийг 1 л нэрсэн усанд хийж аажмаар
уусгана.
•
Хольц руу 8 мл нэмэлт Н1
нэмнэ.
•
Агарыг өтгөртөл сайн хутгана.
•
121°C-н хэмд 15 мин турш автоклавдана.
|
|
|
2-р шат
S2
|
· Тунгалаг шилэ саванд, 10 мл нэрсэн усанд 250 мг нэмэлт Н2 нэмнэ.
· Н2-ийг уусах хүртэл соронзон хутгуур дээр
байршуулан хутгана..
|
|
|
3-р шат
Суурь+S1+S2
|
·
45-50°C-н хэмд хөргөсөн хольц руу (суурь+Н1) 10 мл Н2
нэмэлтийг ариутгагч шүүлтүүрээр хийх зуураа холино.
· Нэгэн жигд болтол зөөлөн хутгана.
|
|
|
4-р шат
Аягалах
|
·
Ариутгасан петрийн аяганд
аягалана.
·
Царцааж хатаана.
Хатсаны
дараа, тэжээлт орчин нь тунгалаг саарал харагдана.
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр долоо
хоног хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Нийтлэг
дээжүүд
|
Ж:
Үтрээ, шээс, ходоодны шингэн
***
Боломжит баяжуулалтын
шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
Streptococcus
agalactiae (B бүлэг)
|
→ ягаавтар
|
Enterococcus species
|
→ метал хөх
|
Lactabacilli,
leuconostoc, lactococci
|
→ цайвар ягаан, бага ургалтаас
дарангуйлагдана
|
Бусад
микроорганизм
|
→ хөх, өнгөгүй эсвэл дарангуйлагдана
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
S.agalactiae ATCC® 12386
|
→ ягаавтар
|
S.agalactiae ATCC® 13813
|
→ ягаавтар
|
E.faecalis ATCC® 29212
|
→ метал хөх
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ дарангуйлагдана
|
C.albicans ATCC® 10231
|
→ дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
Тэжээлт орчны ач холбогдол
Эмнэлзүйн сорьц болон хоол
хүнсний дээжинд E.coli O157 ялган
тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм.
Нийгмийн эрүүл мэндтэй холбоотой хамгийн нийтлэг
илэрдэг VTEC- ийн серо бүлэгүүд нь E.coli-
ийн серо бүлэг болох O157:Н7 эсвэл хөдөлгөөнт бус төрөл болох O157:H
юм. 1982 онд АНУ-д гарсан дэгдэлтийн дараа энэхүү нянгийнач холбогдол танигдаж
эхэлсэн байна. Түүнээс хойш, ДЭМБ- аас
гаргадаг тооцоогоор дэлхий дахинд 180-аас дээш дэгдэлт бүртгэгдсэн
бөгөөд жил бүр 70,000 халдварт өвчин гардаг байна.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн = |
Савалгаа |
Нийт
гр/л |
29.2 гр/л |
Найрлага
гр/л |
Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 13.0 Хромоген холимог 1.2 |
Төрөл |
Нунтаг хэлбэрээр |
Хадгалалт |
15-30 °C |
|
|
Тэжээлт орчны pH |
6.9 +/- 0.2 |
|
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат Холимогийг
бэлтгэх |
·
29.2 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. ·
100 °C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана. 100 °C- ААС ИЛҮҮ ТЕМПЕРАТУРТ
ХАЛААЖ БОЛОХГҮЙ. 121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАЖ БОЛОХГҮЙ. Анхаарулга 1: Автоклавдаж байгаа
тохиолдолд даралтүй ажиллуулна. Зөвлөгөө 1: 100
°C-н хэмд халаах шатанд, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно.
Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн хутгаж буцааж хийн агарыг
бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл). Зөвлөгөө 2: Тэжээлт
орчноо илүү сонгомол, өвөрмөц болгох шаардлагатй бол 45-50°C-н хэмд 2.5мг/л Potassium
tellurite нэмнэ. Зөвлөгөө 3: Бүтээгдэхүүний
дээж нь Proteus агуулагдах өндөр
магадлалтай бол 45-50°C-н хэмд 0.025мг/л Cefixime нэмнэ. Зөвлөгөө 4: Бүтээгдэхүүний
дээж нь Pseudomonas болон Aeromonas
агуулагдах өндөр магадлалтай бол 45-50°C-н хэмд 5мг/л Cefsulodin нэмнэ. |
|
|
2-р шат Аягалалт |
·
45-50°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө. ·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягална. ·
Царцааж хатаана. |
|
|
Хадгалалт |
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална. ·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой. ·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр долоо
хоног хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н
хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой. |
Суулгалт хийх
Баяжуулалтын шатыг
зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр
тарина.
Нийтлэг
дээжүүд |
Ж: хоол хүнс, махны өөдсүүд, хүн амьтны өтгөн *** Боломжит
баяжуулалтын шат Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга |
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.[BG1]
·
37 °C-н хэмд 24
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал |
|
→ ягаавтар |
|
Coliforms |
→ метал хөх |
Proteus |
→ өнгөгүйгээс саарал |
[BG1]Сорьц халдаах гэж яриад байдаг. Яг
мэргэжлийн хэлэнд тарих гэж ярьдаг эсхийг лавлаарай
Тэжээлт орчны ач холбогдол
Хоол хүнсний сорьцон дох Salmonella
омгуудыг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм.
Salmonella
typhi-г оруулан Salmonella-аар үүсгэгдсэнхалдвар нь дэлхий даяар эрүүл мэндийн
асуудлынгол шалтгаан болж байна.
·
АНУ-д Salmonella- гийн халдвар нь 100,000 хүн тутамд 16.47 бүртгэгдсэн
байна (CDC үнэлгээ, 2010).
·
Европ-д Анх удаа хоол
хүнсний халдварт өвчний шалтгаан болсон (EFSA/ECDC 2011 мэдээ, 2009 оны
байдлаар)
·
Хөгжиж буй оронд ихэвчлэн S.typhi болон S.paratyphi- ийн халдвар байдаг бөгөөд жил бүр 17 сая тохиолдол
бүртгэгддэг байна (EFSA 2007 мэдээ).
Мөн
түүнчлэн, Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллагын сүүлийн үеийн мэдээгээр, Salmonella- ын халдварт суулгалт өвчнөөр
жил бүр 2 сая хүн амь насаа алдаж байна. Salmonella
нь хүн төрлөхтөнд зоонозын халдвар үүсгэгч хоёрдогч том бактери юм
(EFSA/ECDC 2011 мэдээ, 2009 оны байдлаар).
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (B) болон нэмэлт (S)
гэсэн хэсгүүдээс бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн = |
Суурь (B) |
+ |
Нэмэлт (S) |
Нийт
гр/л |
30.7 гр/л |
|
10 мл/л |
Найрлага
гр/л |
Aгар 20.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0 Хромоген холимог 2.7 |
|
Өсөлтийн факторууд 10.4 |
Төрөл |
Нунтаг хэлбэрээр |
|
Шингэн хэлбэрээр |
Хадгалалт |
15-30 °C |
|
15-30 °C |
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH |
7.1
+/- 0.2 |
Тэжээлт орчин эцсийн байдлаар Тооцоолох туслах цэс
|
1-р шат Холимогийг
бэлтгэх |
·
30.7 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. ·
10мл шингэн нэмэлтийг нэмнэ. ·
Зөөлөн эргэлдүүлж холино. ·
110 °C хүртэл халаааж
буцалган нэг хэмээр зөөлөн эргүүлнэ. 121 °C-н хэмд автоклавдаж
болохгүй. 110 °C- аас
илүү халааж болохгүй. Анхаарулга 1: Автоклавдаж байгаа
тохиолдолд даралтүй хэрэглэнэ. Зөвлөгөө 1: 100
°C-н хэмд халаах шатанд, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно.
Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн хутгаж буцааж хийн агарыг
бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл). |
|
|
2-р шат Аягалалт |
·
45-50°C хэмийн
усан баннд хөргөнө. ·
Нэгэн жигд болтол нь зөөлөн эргүүлэн
хутгана. ·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана. ·
Царцааж хатаана. |
|
|
Хадгалалт |
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална. ·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой. ·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- т хадгалан хэрэглэх боломжтой. |
Суулгалт хийх
Баяжуулалтын шатыг
зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр
тарина.
Нийтлэг
дээжүүд |
Ж: Үйлдвэрлэлд: хүнс болон хүрээлэн буй орчны
дээжүүд *** Боломжит
баяжуулалтын шат Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга |
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд 24
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг
колоний гадаад байдал |
|
→ улаан |
|
Колиформууд |
→ хөх эсвэл чирнелин ягаан |
Proteus г.м |
→ өнгөгүй |
Грам эерэг |
→ дарангуйлагдана |
CHROMagarTM Salmonella Plus
Тэжээлт орчны ач холбогдол
Лактоз эерэг Salmonella болон S.Typhi-ийг багтаасан
Salmonella-ийн зүйлүүдийг ялган дүйх хромоген тэжээлт орчин юм. Энэхүү тэжээлт
орчин нь ISO 6579:2002 ISO шаардлагыг хангасан.
Ихэнхдээ хоол тэжээлийн сүлжээн дэх бохирдол эсвэл хүнсний үйлдвэрлэлийн
процессийн үед Salmonella нь гэдэсний өвчин үүсгэгч байдаг бөгөөд ходоод гэдэсний
хямрал, суулгалт, дотор муухайрах, бөөлжилт зэрэг шинж тэмдгүүд илэрдэг. Хоол
хүнсний хойрдогч томоохон өвчин үүсгэгч бөгөөд эрүүл мэндийн салбар болон хоол
хүнсний үйлдвэрлэлд, ялагуяа тахиан аж ахуйд lactose plus бүлгийг оролцуулан Salmonella-г тодорхойлох нь онцгой
сорилт болоод байна.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (B), нэмэлт (S) болон
сонгомол нэмэлтээс бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн = |
Суурь (B) |
|
Нэмэлт (S) |
|
Сонгомол нэмэлт |
|
Нийт
гр/л |
32.8 гр/л |
|
6.0 мл/л |
|
1 гр/л |
|
Найрлага
гр/л |
Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0 Давс 8.5 Хромоген холимог 1.3 |
|
Өсөлтийн mix 6.0 |
|
Өсөлтийн mix 6.0 |
|
Төрөл |
Нунтаг хэлбэрээр |
|
Шингэн хэлбэрээр |
|
Нунтаг хэлбэрээр |
|
Хадгалалт |
15-30 °C |
|
15-30 °C |
|
15-30 °C |
|
|
|
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH |
7.5 +/- 0.2 |
|||||
|
|
|
||||
1-р шат Суурь бэлтгэх (B)+(S) |
·
32.8 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. ·
6мл шингэн нэмэлтийг нэмнэ. Санамж 1: Сонгомол
нэмэлтийг нэмэх бол 2-р шатыг харна уу. ·
Эргүүлэх маягаар холино. |
|
|
2-р шат Сонгомол нэмэлтийг бэлтгэх |
·
Хромагар SU702
сонгомол нэмэлтээс 1 гр авч 10мл нэрсэн усанд хийнэ. ·
Нэгэн жигд болтол
нь вортексдоно. Сүүн
суспенс өнгөтэй харагдана. ·
Халаахаас өмнө 10 мл нэмэлтээ суурин дээр нэмнэ. |
|
|
3-р шат Халаах |
·
100°C-н хэм хүргэн
халааж буцалгана. 100°C-аас илүү хэмд халаахгүй ба автоклавт 121°C
хүргэхгүй. Зөвлөгөө 1: 100 °C-н хэмд халаах шат,
бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны дараа зуухнаас авч
зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг
бууж арилах хүртэл). ·
Усан баннд 45-50°C хэм хүртэл хөргөөнө. Зөвлөгөө 2: Тодорхой шалтгааны улмаас өндөр
хэмжээний Pseudomonas болон Aeromonas
агуулж байвал 5мг/л Cefsulodin нэмнэ. |
|
|
4-р шат Аягалах |
·
Нэгэн
жигд болтол нь зөөлөн хутгана. ·
Ариутгасан
петрийн аяганд аягалана. ·
Царцааж хатаана. |
|
|
Хадгалалт |
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална. ·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой. ·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд
хадгалан хэрэглэх боломжтой. |
Нийтлэг
дээжүүд |
Ж: хоол хүнс, мах,
шинэхэн өндөг, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, эмнэлгийн сорьц болох цуснаас авч
болно. *** Боломжит
баяжуулалтын шат Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга |
Суулгалт
хийх
Хамаарал бүхий
дээжүүдийг тэжээлт орчин дээр шууд тарих ба баяжуулалт хийхээс өмнө (SQ001 RambaQUICK
Salmonella- аар баяжуулах) боломжтой.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд
18-24 цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал |
|
|
|
Salmonella ( S.Typhi, S.paratyphi болон лактоз идэвхит Salmonella) |
→ Ягаавтар |
E.coli |
→ Өнгөгүй |
Колиформ |
→ Хөх |
Proteus |
→ өнгөгүй эсвэл дарангуйлагдсан |
CHROMagarTM ECC
Тэжээлт орчны найрлага
Хүнс болон усны дээжинд агуулагдах ß- глюкуронидаз грамм эерэг E.coli –ийг тодорхойлоход зоиулсан
хромоген тэжээлт орчин. Колиформ болон Enterobacteriacae
нь лактозыг ялгаруулж улмаар хүн болон бүлээн цуст амьтны гэдсэнд шимэгчилж ,
хөрс болон усанд ч амьдрах чадвартай
байдаг. Колиформ нь байгаль орчин, хүрээлэн буй орчин эсвэл өтгөний бохирдлын
баталгаа юм. Ихэнхи өтгөний бохирдол нь
мал амьтны хог хаягдлаас гарч ирсэн Колиформууд байдаг. Үүнд ихэвчлэн E.coli болон дулаанд тэсвэржсэн Klebsiella байдаг.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн = |
Суурь (С) |
Нийт
гр/л |
32.8 гр/л |
Найрлага
гр/л |
Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0 NaCl 5.0 Хромоген холимог 4.8 |
Төрөл |
Нунтаг хэлбэрээр |
Хадгалалт |
15-30 °C |
|
|
Тэжээлт орчны pH |
7.2 +/- 0.2 |
|
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат Холимогийг
бэлтгэх |
·
32.8 гр нунтгийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.. ·
100 °C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана. Зөвлөгөө 1: Зөвлөгөө
1: 100 °C-т халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд
буцалгаж болно. Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн,
жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл). Зөвлөгөө 2: Pseudomonas
эсвэл Aeromonas бүхий өндөр ачаалалтай бүтээгдэхүүний дээжийн хувьд
cefsulodin 7.5 мг / л-ээр нэмэх боломжтой.
|
|
|
2-р шат Аягалалт |
·
48°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө. ·
Нэгэн жигд болтол
нь зөөлөн хутгана. ·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана. ·
Царцааж хатаана. |
|
|
Хадгалалт |
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална. ·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой. ·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар хүртэлх хугацаанд гэрэл
нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- т
хадгалан хэрэглэх боломжтой. ·
Зарим жижиг цагаан
талстууд нь 2/8 ° C-ийн температурт хадгалалтын дараа гарч ирж болно. Гэхдээ
хэвийн үйлчлэлд саад учруулахгүй бөгөөд өрөөний температурт талстууд алга
болно. |
Суулгалт хийх
Холбогдох дээжүүд
(ж.нь боловсруулсан хүнс, түүхий эд, ус, сүү, хүрээлэн буй орчин) аяган дээр
шууд тарьж, түүнчлэн зохих баяжуулах алхамыг боловсруулж болно.
Өтгөнөөс колиформ илрүүлэх |
Нийт колиформ илрүүлэх |
44°C –т
24 цаг өсгөвөрлөнө |
30°C-т
24 цаг өсгөвөрлөнө |
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал |
|
Грам (-) |
|
→ Хөх |
|
Бусад (өтгөнөөс) колиформ бактери |
→ Ягаавтар |
Бусад грамм сөрөг бактери |
→ Өнгөгүй |
Comments
Post a Comment