CHROMagarTM VRE
Тэжээлт орчны ач холбогдол
Энэхүү хромоген тэжээлт орчин нь VRE.faecium болон VRE.faecalis Van A/ Van B –ийг
тодорхойлно.
Ванкомицинд тэсвэртэй хоёр
төрлийн enterococci-ууд байдаг. Эхний төрөл нь
E.gallinarum. E.casseliflavus
болон E.flavescens юм. Ерөнхийд нь тэсвэрлэдэг ч (Ихэнхдээ VanC төрөл ч
VanD, VanD, VanF зэрэгт тэсвэртэй) ванкомицинд тэсвэртэй чанар харьцангуй сул. Хоёр
дахь төрөл нь ихэвчлэн E. faecium,
E.faecalis –д илэрдэг бөгөөд ванкомицинийг (VanA болон VanB) тэсвэрлэх олдмол чанартай. Тиймээс,энэхүү тэсвэртэй
байдлыг илүү олон өвчин үүсгэгчдэд (Жишээ нь S.aureus) тархахаас сэргийлж өвчтөнд энэхүү 2 зүйлийн аль нэг нь
байгаа эсэхийг эрт илрүүлэх нь бусад Enterococci-уудаас нарийвчлан ялган дүйхэд
чухал.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас (B) болон нэмэлт (S)-ээс
бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (B)
|
+
|
Нэмэлт (S)
|
|
Нийт
гр/л
|
67.3 гр/л
|
|
0.06 гр/л
|
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 20.0
Давс 20.0
Хромоген холимог 27.3
|
|
Сонгомол холимог 0.06
|
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
2-8 °C
|
|
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
6.9 +/- 0.2
|
|||
|
|
Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
CHROMagar
VRE суурийг (B) бэлтгэх
|
·
67.3 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·
110 °C- н хэмд 5 мин турш автоклавдана.
121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАХГҮЙ
БА 5 МИНУТААС ДЭЭШ ХАЛААХГҮЙ.
·
100°C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
·
Усан баннд 45-50°C-н хэмд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
|
|
|
|
|
2-р шат
Нэмэлтийг (S) бэлтгэх
|
·
CHROMagar VRE нэмэлтийн уусмалыг бэлтгэх нь:
1мл- т (0.5мл
этанол / 0.5мл нэрсэн ус) 60мг нэмнэ.
·
Сайтар уустал нь
эргүүлнэ.
Зөвлөмж 2: Нөөц CHROMagar VRE нэмэлтийн
уусмалыг бэлтгэсний дараа шууд хэрэглэх ба -20 ° C-д хадгалан нэг сарын дотор хэрэглэнэ.
|
|
|
|
|
3-р шат
Бэлтэгсэн суурь (B) болон нэмлтийг (S) холих
|
·
·
Нэгэн
жигд болтол нь зөөлөн хутгана.
·
Ариутгасан
петрийн аяганд аягалана.
·
Царцааж
хатаана.
|
|
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Суулгалт хийх
Нийтлэг
дээжүүд
|
Ж: Өтгөний сорьц
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
Баяжуулалтын шатыг зөв зохистой
хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр тарина.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд
хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө тасалгааны температурт байлгана.
·
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд 24
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
VRE.faecium VRE.faecalis
|
→ ягаанаас ягаавтар
|
VRE.gallinarum VRE.casseliflavus
|
→ Хөх эсвэл
дарангуйлагдана
|
Бусад грамм эерэг бактериуд
|
→ Дарангуйлагдана
|
Грам сөрөг бактериуд
|
→ Дарангуйлагдана
|
Дрожж болон хөгц
|
→ Ихэнхдээ
дарангуйлагдана
|
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·
Тодорхойлолт
нь нэмэлт туршилтыг шаардаж болно.
·
Lactobacilli, Pediococcus-ийн зарим ховор омгоос
ягаавтар колони ургаж болно. Гэхдээ тэдгээрийг PYR тесттэй ялгаж болно:
PYR (+) -> VRE; PYR (-) -> Lactobacilli,
Pediococcus.
·
24
цаг өсгөвөрлөсний дараа E.gallinarum-ийн
ховор омгууд ягаавтар харагдаж болно.
·
Vancomycine
R-type нь цаашдын шинжилгээгээр тодорхойлж, баталгаажуулна.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг
колоний гадаад байдал
|
VRE.faecalis ATCC® 51299
|
→ Ягаавтар, жижиг
|
E.faecalis ATCC® 29212
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ Дарангуйлагдана
|
S.aureus ATCC® 25923
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.casseliflavus ATCC® 700327
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.gallinarum ATCC® 49573
|
→ Дарангуйлагдана
|
C.tropicalis ATCC® 1369
|
→ Дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн
лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа
20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
Comments
Post a Comment