Skip to main content

COLOREX VRE


CHROMagarTM VRE

Тэжээлт орчны ач холбогдол
Энэхүү хромоген тэжээлт орчин нь VRE.faecium болон VRE.faecalis Van A/  Van B –ийг тодорхойлно.
Ванкомицинд тэсвэртэй хоёр төрлийн enterococci-ууд байдаг. Эхний төрөл нь  E.gallinarum. E.casseliflavus болон  E.flavescens юм. Ерөнхийд нь тэсвэрлэдэг ч (Ихэнхдээ VanC төрөл ч VanD, VanD, VanF зэрэгт тэсвэртэй) ванкомицинд тэсвэртэй чанар харьцангуй сул. Хоёр дахь төрөл нь ихэвчлэн E. faecium, E.faecalis –д илэрдэг бөгөөд ванкомицинийг (VanA болон VanB) тэсвэрлэх  олдмол чанартай. Тиймээс,энэхүү тэсвэртэй байдлыг илүү олон өвчин үүсгэгчдэд (Жишээ нь S.aureus) тархахаас сэргийлж өвчтөнд энэхүү 2 зүйлийн аль нэг нь байгаа эсэхийг эрт илрүүлэх нь бусад Enterococci-уудаас нарийвчлан ялган дүйхэд чухал.

Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас (B) болон нэмэлт (S)-ээс бүрдэнэ.

Бүтээгдэхүүн         =
Суурь (B)
+
Нэмэлт (S)

Нийт гр/л
67.3 гр/л

0.06 гр/л

Найрлага гр/л
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 20.0
Давс 20.0
Хромоген холимог 27.3

Сонгомол холимог 0.06

Төрөл
Нунтаг хэлбэрээр

Нунтаг хэлбэрээр

Хадгалалт
15-30 °C

2-8 °C





Тэжээлт орчны pH
6.9 +/- 0.2





Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
CHROMagar VRE суурийг (B) бэлтгэх
·         67.3 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·         Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·         110 °C- н хэмд 5 мин турш автоклавдана.
121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАХГҮЙ БА 5 МИНУТААС ДЭЭШ ХАЛААХГҮЙ.
·         100°C хүртэл зөөлөн эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
·         Усан баннд 45-50°C-н хэмд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.

Тэжээлт орчин эцсийн байдлаар Тооцоолон туслах цэс
1л→ 0.5мл этанолд 60мг хийх    + 0.5мл ариутгасан ус
5л→ 2.5мл этанолд 300мг хийх + 2.5мл ариутгасан ус
25л→ 12.5мл этанолд 1.5г хийх + 12.5мл ариутгасан ус



2-р шат
Нэмэлтийг (S) бэлтгэх
·         CHROMagar VRE нэмэлтийн уусмалыг бэлтгэх нь:
 1мл- т (0.5мл этанол / 0.5мл нэрсэн ус) 60мг нэмнэ.
·         Сайтар уустал нь эргүүлнэ.
Зөвлөмж 2: Нөөц CHROMagar VRE нэмэлтийн уусмалыг бэлтгэсний дараа шууд хэрэглэх ба -20 ° C-д хадгалан нэг сарын дотор хэрэглэнэ.



3-р шат
Бэлтэгсэн суурь (B) болон нэмлтийг (S) холих
·        
Тэжээлт орчин эцсийн байдлаар Тооцоолон туслах цэс
1л→ Бэлтгэсэн суурь дээр 1мл нэмэх
5л→ Бэлтгэсэн суурь дээр 5мл нэмэх
25л→ Бэлтгэсэн суурь дээр 25мл нэмэх



45-50°C-н хэмд хөрсөн суурин дээр 1мл нэмэлтийг нэмнэ. (60мг/л болно)
·         Нэгэн жигд болтол нь зөөлөн хутгана.
·         Ариутгасан петрийн аяганд аягалана.
·         Царцааж хатаана.


Хадгалалт
·         Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·         Зааврын дагуу зөв бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд  хадгалан хэрэглэх боломжтой.


Суулгалт хийх
Нийтлэг дээжүүд
Ж: Өтгөний сорьц
***
Боломжит баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл жигд тараалтын арга
 Баяжуулалтын шатыг зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр тарина.
·          Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө тасалгааны температурт байлгана.
·          
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·         37 °C-н хэмд 24 цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар

Нийтлэг колоний гадаад байдал
VRE.faecium VRE.faecalis
ягаанаас ягаавтар
VRE.gallinarum VRE.casseliflavus
Хөх эсвэл дарангуйлагдана
Бусад грамм эерэг бактериуд
Дарангуйлагдана
Грам сөрөг бактериуд
Дарангуйлагдана
Дрожж болон хөгц
Ихэнхдээ дарангуйлагдана

Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·      Тодорхойлолт нь нэмэлт туршилтыг шаардаж болно.
·      Lactobacilli, Pediococcus-ийн зарим ховор омгоос  ягаавтар колони ургаж болно. Гэхдээ тэдгээрийг PYR тесттэй ялгаж болно: PYR (+) -> VRE; PYR (-) -> Lactobacilli, Pediococcus.
·      24 цаг өсгөвөрлөсний дараа E.gallinarum-ийн ховор омгууд ягаавтар харагдаж болно.
·      Vancomycine R-type нь цаашдын шинжилгээгээр тодорхойлж, баталгаажуулна.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
Нийтлэг колоний гадаад байдал
VRE.faecalis ATCC® 51299
Ягаавтар, жижиг
E.faecalis ATCC® 29212
Дарангуйлагдана
E.coli ATCC® 25922
Дарангуйлагдана
S.aureus ATCC® 25923
Дарангуйлагдана
E.casseliflavus ATCC® 700327
Дарангуйлагдана
E.gallinarum ATCC® 49573
Дарангуйлагдана
C.tropicalis ATCC® 1369
Дарангуйлагдана
 Анхааруулга
·      Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      In vitro оношилгоонд  ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
·      Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·      Микробыг оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа 20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос:  http://www.chromagar.com/publication.php


Comments

Popular posts from this blog

COLOREX Orientation

CHROMagar TM Orientation   Тэжээлт орчны ач холбогдол Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Суурь Нийт гр/л 33.0 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 1 7.0 Хромоген холимог 1.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 7.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимогийг бэлтгэх ·          33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·          Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. Зөвлөгөө 1 (сонгомол): ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ. ·    ...

COLOREX O157

CHROMagar TM O157 Тэжээлт орчны ач холбогдол Эмнэлзүйн сорьц болон хоол хүнсний дээжинд E.coli O157 ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Нийгмийн эрүүл мэндтэй холбоотой хамгийн нийтлэг илэрдэг VTEC- ийн серо бүлэгүүд нь E.coli- ийн серо бүлэг болох O157:Н7 эсвэл хөдөлгөөнт бус төрөл болох O157:H юм. 1982 онд АНУ-д гарсан дэгдэлтийн дараа энэхүү нянгийнач холбогдол танигдаж эхэлсэн байна. Түүнээс хойш, ДЭМБ- аас   гаргадаг тооцоогоор дэлхий дахинд 180-аас дээш дэгдэлт бүртгэгдсэн бөгөөд жил бүр 70,000 халдварт өвчин гардаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 29.2 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 13.0 Хромоген холимог 1. 2 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.9 +/- 0.2 ...

E,Coli

   CHROMagar TM E.coli Тэжээлт орчны ач холбогдол Хоол хүнс ба усны дээжин дэх ß-глюкуронидаз эерэг E.coli илрүүлэх, тоолоход зориулсан хромоген орчин юм. E.coli -ийн үзүүлэлт нь халдварт өвчин үүсгэгч нян болох Vibrio cholerae, Salmonella, Pseudomonas болон вирус, гэдэсний паразитийн шинж тэмдэгийг илтгэнэ. Бохирдол нь хоол хүнс идэж, уухад дамжиж халдварт өвчин үүсгэж амь насанд аюул учруулдаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 37.3 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.3 Натрийн хлорид 5.0 Хромоген холимог 9.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт   15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимо...