Тэжээлт орчны ач холбогдол
Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог
хромоген тэжээлт орчин юм.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь
|
Нийт
гр/л
|
33.0 гр/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 17.0
Хромоген холимог 1.0
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.0 +/- 0.2
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг
бэлтгэх
|
·
33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
Зөвлөгөө 1 (сонгомол):
ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ.
·
100 °C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
Зөвлөгөө 2: 100
°C-т халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны дараа
зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана
(хөөсийг бууж арилах хүртэл).
·
121 °C- н хмэд 15 мин турш автоклавдана.
|
2-р шат
Аягалалт
|
·
45-50°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана.
·
Царцааж хатаана.
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Суулгалт хийх
Баяжуулалтын шатыг
зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр
тарина.
Нийтлэг
дээжүүд
|
Ж: шээс
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд 18-24
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
Грам (-)
|
|
→ хар ягаанаас
улаавтар
|
|
Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter,
Serratia
|
→ метал хөх (+/- улаавтар хүрээтэй)
|
Proteus, Morganella, Providencia
|
→ бор хүрээтэй
|
Proteus vulgaris
|
→ бор хүрээтэй хөх
|
Pseudomonas
|
→ хагас тунгалаг (+/- байгалийн цайвар шараас ногоон )
|
Acinetobacter
|
→ цайвар шар
|
Stenotrophomonas
|
→ өнгөгүй
|
Грам (+)
|
|
Enterococcus
|
→ хөх ногоон
|
S.aureus
|
→ алтлаг,
тунгалаг бус, жижиг
|
S.epidermidis
|
→ цайвар шар, жижиг
колони
|
S.saprophyticus
|
→ ягаан,
тунгалаг бус, жижиг
|
Strep B
|
→ цайвар хөх
|
Хөгц мөөгөнцөр
|
|
Candida albicans
|
→ цайвар шар,
жижиг колони
|
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·
E.coli- д мэдрэг чанар 99.3% (Merlino нар 1996).
·
Ихэнх Serratia plymutica ягаавтар өнгөөр
ургана.
·
Эцсийн
ялган дүйлт хийхийн тулд биохимийн эсвэл иммунологийн нэмэлт шинжилгээ хийх хэрэгтэй.
Колони
|
Санал болгож буй тестүүд
|
Боломжит ялган дүйлт
|
Улаан
|
Индол тест: E.coli-
н индолын тестээр баталгаажуулна.
|
Индол (+) → E.coli
|
Бор хүрээтэй
|
TDA тест (FeCl3- тэй тест) нь Proteus-г баталгаажуулна.
|
(+) → Proteus
vulgaris (төвдөө хөх колони), Morganella,
Providenica.
(-) → Proteus mirabilis
|
Ногоон хөх, жижиг грам
|
PYR тест (серологийн эсвэл гемолизийн)
|
PYR (+) → Enterococcus
PYR (-) → Streptococcus B
|
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн
газрын чанарын хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж,
дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
E.faecalis
ATCC® 29212
|
→ Метал хөх
|
E.coli
ATCC® 25922
|
→ Улаавтар
|
S.aureus
ATCC® 12600
|
→ Алтан шар
|
S.epidermidis
ATCC® 12228
|
→ өнгөгүй
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн
лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа
20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
Comments
Post a Comment