Skip to main content

COLOREX Orientation


CHROMagarTM Orientation 


Тэжээлт орчны ач холбогдол
Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм.

Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.

Бүтээгдэхүүн         =
Суурь
Нийт гр/л
33.0 гр/л
Найрлага гр/л
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 17.0
Хромоген холимог 1.0
Төрөл
Нунтаг хэлбэрээр
Хадгалалт
15-30 °C


Тэжээлт орчны pH
7.0 +/- 0.2


Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг бэлтгэх
·         33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·         Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
Зөвлөгөө 1 (сонгомол): ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ.
·         100 °C хүртэл зөөлөн эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
Зөвлөгөө 2: 100 °C-т халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
·         121 °C- н хмэд 15 мин турш автоклавдана.


2-р шат
Аягалалт
·         45-50°C- ийн усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·         Ариутгасан петрийн аяганд аягалана.
·         Царцааж хатаана.


Хадгалалт
·         Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·         Зааврын дагуу зөв бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд  хадгалан хэрэглэх боломжтой.
Суулгалт хийх
Баяжуулалтын шатыг зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр тарина.
Нийтлэг дээжүүд
Ж: шээс
***
Боломжит баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл жигд тараалтын арга
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө тасалгааны температурт байлгана.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·         37 °C-н хэмд 18-24 цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.





Тайлбар

Нийтлэг колоний гадаад байдал
Грам (-)
хар ягаанаас улаавтар
Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia
метал хөх (+/- улаавтар хүрээтэй)
Proteus, Morganella, Providencia
бор хүрээтэй
Proteus vulgaris
бор хүрээтэй хөх
Pseudomonas
хагас тунгалаг (+/- байгалийн цайвар шараас ногоон )
Acinetobacter
цайвар шар
Stenotrophomonas
өнгөгүй
Грам (+)
Enterococcus
хөх ногоон
S.aureus
алтлаг, тунгалаг бус, жижиг
S.epidermidis
цайвар шар, жижиг колони
S.saprophyticus
ягаан, тунгалаг бус, жижиг
Strep B
цайвар хөх
Хөгц мөөгөнцөр
Candida albicans
цайвар шар, жижиг колони



Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·   E.coli- д мэдрэг чанар 99.3% (Merlino нар 1996).
·   Ихэнх Serratia plymutica ягаавтар өнгөөр ургана.
·   Эцсийн ялган дүйлт хийхийн тулд биохимийн эсвэл иммунологийн нэмэлт шинжилгээ хийх хэрэгтэй.
Колони
Санал болгож буй тестүүд
Боломжит ялган дүйлт
Улаан
Индол тест: E.coli- н индолын тестээр баталгаажуулна.
Индол (+)E.coli
Бор хүрээтэй
TDA тест (FeCl3- тэй тест) нь Proteus-г баталгаажуулна.
(+)Proteus vulgaris (төвдөө хөх колони), Morganella, Providenica.
(-)Proteus mirabilis

Ногоон хөх, жижиг грам
PYR тест (серологийн эсвэл гемолизийн)
PYR (+)Enterococcus
PYR (-)Streptococcus B
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
Нийтлэг колоний гадаад байдал
E.faecalis ATCC® 29212
Метал хөх
E.coli ATCC® 25922
Улаавтар
S.aureus ATCC® 12600
Алтан шар
S.epidermidis ATCC® 12228
өнгөгүй

Анхааруулга
·      Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      In vitro оношилгоонд  ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
·      Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·      Микробыг оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа 20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.












Comments

Popular posts from this blog

E,Coli

   CHROMagar TM E.coli Тэжээлт орчны ач холбогдол Хоол хүнс ба усны дээжин дэх ß-глюкуронидаз эерэг E.coli илрүүлэх, тоолоход зориулсан хромоген орчин юм. E.coli -ийн үзүүлэлт нь халдварт өвчин үүсгэгч нян болох Vibrio cholerae, Salmonella, Pseudomonas болон вирус, гэдэсний паразитийн шинж тэмдэгийг илтгэнэ. Бохирдол нь хоол хүнс идэж, уухад дамжиж халдварт өвчин үүсгэж амь насанд аюул учруулдаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 37.3 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.3 Натрийн хлорид 5.0 Хромоген холимог 9.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт   15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимо...

New Year's Gift Package for Customers (Food)

CHROMagar TM Listeria   Тэжээлт орчны ач холбогдол L.monocytogenes - ийг ялгах, дүйн тодорхойлох хромоген тэжээлт орчин юм. Listeria monocytogenes нь өргөн тархсан, хөрс, бохир ус, өтгөний дээжинд агуулагддаг бактери юм. Энэхүү бактери нь хүрэлцсэн гадаргууд Listerial- ийн биофилм үүсгэснээр устгахад төвөгтэй болгодог. Мөн, өвчин үүсгэгч энэ бактери нь ноцтой хоолны хордлого үүсгэдэг учир хоол хүнсний бохирдол үүсэхээс сэргийлэх зорилгоор микробиологийн чанарын хяналт болгон ашиглагдаг байна. Бохирдол нь түүхий эдээс эхлээд хэрэглээнд очих хүртэл хоол хүнс үйлдвэрлэх дамжлагын аль ч үе шатанд үүсэх боломжтой. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (B) болон нэмэлт (S) гэсэн хэсгүүдээс бүрдэнэ.                                            ...