Тэжээлт орчны ач холбогдол
Метициллинд тэсвэртэй Staphylacoccus
aureus (MRSA) омoгуудыг ялган дүйх хромоген тэжээлт орчин юм.
Өвчин үүсгэгч нь олон төрлийн антибиотикт, түүний дунд β-лактам бүлгийн антибиоткуудад тэсвэртэй болсноор, эмнэлзүйн эмч нарын эмчилгээний сонголт нь хязгаарлагдмал болж ирдэг байна.
Өвчин үүсгэгч нь олон төрлийн антибиотикт, түүний дунд β-лактам бүлгийн антибиоткуудад тэсвэртэй болсноор, эмнэлзүйн эмч нарын эмчилгээний сонголт нь хязгаарлагдмал болж ирдэг байна.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (А) болон 3 нэмэлтээс (B+C+SU) бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (A)
|
+
|
Шингэн B
|
+
|
Холимог С
|
+
|
Нэмэлт SU
|
Нийт
гр/л
|
80.4 гр/л
|
2 гр/л
|
0.25 гр/л
|
2.6 мг/л
|
|||
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 40.0
Давсууд 25.0
Хромоген холимог 0.4
|
Өсөлтийн факторууд 2.0
|
Сонгомол болон хромоген холимог
|
Сонгомол холимог
|
|||
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Шингэн хэлбэрээр
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|||
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
15-30 °C
|
2-8 °C
|
2-8 °C
|
|||
Тэжээлт орчны pH
|
6.9 +/- 0.2
|
Суулгалт хийх
Нийтлэг
дээжүүд
|
Ж: Хамар, хоолой, хярзан,
шулуун гэдэсний
сорьцууд
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
Баяжуулалтын шатыг
зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр
тарина.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд
18-24 цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
MRSA
|
→ ягаанаас ягаавтар
|
MSSA
|
→ дарангуйлагдана
|
Бусад
бактери
|
→ дарангуйлагдана, өнгөгүй, хөх
|
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
• Зарим
судалгаагаар MRSA нь 100% мэдрэг, 100% өвөрмөц чанартай гэж үзсэн байна
(Gialully нар 2004 & Taguchi нар 2004).
• MRSA
эцсийн ялган дүйлт хийхийн тулд S.aureus-тай
ижил тодорхойлно.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
MR S.aureus
ATCC® 33592
|
→ ягаавтар
|
MS S.aureus
ATCC® 25923
|
→ дарангуйлагдана
|
P.aeruginosa ATCC® 9027
|
→ дарангуйлагдана
|
E.faecalis
ATCC® 29212
|
→ дарангуйлагдана
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ дарангуйлагдана
|
C.albicans
ATCC® 10231
|
→ дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Лабораторийн хэрэгцээнд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг
зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний гүйцэтгэлд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа
20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
Comments
Post a Comment