Бэлтгэх
арга: 1000мл-ийн
ариун колбонд 1000мл ионгүйжүүлсэн нэрмэл ус хийн 51.5гр CHROMagar Listeria–ийн
нунтаг тэжээлийн орчинг хийн сайтар зөөлөн хутгана. Хутгасны дараа үүссэн
хөөсийг арилгахын тулд 5мин тавина. Хөөсийг бууж арилсны дараа 100°C-ийн хэмтэй
халаагч дээр, жигд хөдөлгөөнөөр эргэлдүүлэн холих маягаар агарыг жигд хайлтал
буцалгана. Жигд хайлсны дараа зөөлөн эргэлдүүлж бүрэн гүйцэт хайлсан эсэхийг
шалгана. 1210С-т 15мин автоклавдаж ариутгана. Ариутгасан тэжээлийг
47-50°C-ийн хэмтэй усан баннд 20мин хийж хөргөнө. Биоаюулгүйн кабинетад хөрсөн
тэжээл дээр 40мл CHROMagar Listeria S2 нэмэлтийг нэмж сайтар хутгана.
CHROMagar Listeria S2 нэмэлтийг бэлтгэх:
Биоаюулгүйн кабинетад хуурай нунтаг 9гр нэмэлт дээр 40мл ариутгасан ус хийж
30мин соронзон холигчоор хольж сайтар хутган найруулна.
Савлах:
Биоаюулгүйн кабинетанд 47-500С хэмтэй бэлэн
болсон тэжээлийг ариутгасан буюу ариун петрийн аяганд жигд 18-20 мм
хэмжээтэйгээр хуваарилан савлана. Савлахдаа колбонд үүссэн хөөсийг 1000мкл-ийн
пипетикээр болгоомжтой зөвхөн хөөсийг нь соруулан авч хөөсгүй болсны дараа
савлана. Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй хуурай орчинд (тасалгааны
хэмд) 18-24цаг
тавьж агарыг царцаана.
Хадгалах: Гэрэл
нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална. Бэлтгэсэн тэжээлийн орчныг
тасалгааны температурт нэг өдрөөс илүү хугацаанд байлгаж болохгүй. Петрийн аягатай тэжээлийн орчныг 14 хоногоос багагүй
хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-80Ст хадгалан хэрэглэж болно.
Суулгац
хийх: Хэрвээ бэлтгэсэн тэжээлийн орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж
байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө өрөөний хэмд 30мин
орчим байлгасны дараа Биоаюулгүйн боксонд дээж болон сорьцыг тарьж +370С-ийн
инкубаторт 24цаг өсгөвөрлөн үр дүнг уншина.
Үр
дүнг унших:
L.monocytogenes Цагаан
хүрээтэй жигдхэн,
3мм хүртэл диаметр бүхий хөх кoлони
Бусад микроорганизмууд Хөх, өнгөгүй эсвэл дарангуйлагдана
Устгал:
Хэрэглэсэн орчныг 1210С-т 20минут автоклавдана.
Зөвхөн лабораторийн нөхцөлд ашиглана. Энэхүү
бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана
Comments
Post a Comment