COLOREX ECC: Хүнс болон усны сорьцонд E.coli болон бусад
колиформуудыг нэгэн зэрэг илрүүлж тоо хэмжээг тодорхойлох.
Бэлтгэх арга: 1000мл-ийн ариун колбонд 1000мл
ионгүйжүүлсэн нэрмэл ус хийж 1210С-т 15 мин автоклавдаж ариутгана.
Ариутгасан усыг 45-500С хэм хүртэл хөргөсний дараа 32.8гр CHROMagar ECC –ийн нунтаг тэжээлийн орчинг хийн сайтар зөөлөн хутгана. Хутгасны дараа
үүссэн хөөсийг арилгахын тулд 5 мин тавина. Хөөсийг бууж арилсны дараа 100°C-ийн
хэмтэй халаагч дээр, жигд хөдөлгөөнөөр эргэлдүүлэн холих маягаар агарыг жигд
хайлтал буцалгана. Жигд хайлсны дараа гэрэлд зөөлөн эргэлдүүлж бүрэн гүйцэт
хайлсан эсэхийг шалгана. Бүрэн хайлсан тэжээлийг 45-50°C-ийн хэмтэй усан баннд
20 мин хийж жигд хөргөнө.
Савлах: Биоаюулгүйн кабинетанд 45-500С хэмтэй
бэлэн болсон тэжээлийг ариутгасан буюу ариун петрийн аяганд жигд 18-20 мм
хэмжээтэйгээр хуваарилан савлана. Савлахдаа колбонд үүссэн хөөсийг 1000 мкл-ийн
пипетикээр болгоомжтой зөвхөн хөөсийг нь соруулан авч хөөсгүй болсны дараа
савлана. Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй хуурай орчинд (тасалгааны хэмд) 18-24цаг
тавьж агарыг царцаана.
Хадгалах: Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална.
Бэлтгэсэн тэжээлийн орчныг тасалгааны температурт нэг өдрөөс илүү хугацаанд
байлгаж болохгүй. Петрийн аягатай тэжээлийн орчныг хоёр сараас багагүй
хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-80С-т хадгалан хэрэглэж
болно.
Суулгац хийх: Хэрвээ бэлтгэсэн тэжээлийн орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд
суулгац хийхийн өмнө өрөөний хэмд 30мин орчим байлгасны дараа Биоаюулгүйн боксонд дээж болон сорьцыг тарьж +300С-ийн инкубаторт 24цаг өсгөвөрлөн үр дүнг уншина.
Үр дүнг унших:
E.coli хөх
Бусад колиформ хөхөлбий
ягаан
Бусад бактери өнгөгүй буюу дарангуйлагдана
Бусад бактери өнгөгүй буюу дарангуйлагдана
Устгал: Хэрэглэсэн орчныг 1210С-т 20минут автоклавдана.
Зөвхөн лабораторийн нөхцөлд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн
лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана
Comments
Post a Comment