CHROMagarTM STEC
Тэжээлт орчны ач холбогдол
ShigaToxin ялгаруулдаг E.coli (STEC)- г ялган дүйх хромоген тэжээлт орчин юм.
Сүүлийн үеийн судалгааны үр дүнгээс харахад E.coli-ийн зүйлүүдээс non-O157 буюу
ShigaToxin ялгаруулдаг E.coli (STEC)
нь хоолны хордлого үүсгэх нилээдгүй шалтгаан болж байгаа нь харагдаж байна. CDC
энэхүү байж болох эрсдэлийн талаар дурьдахдаа: “Shiga toxin-ялгаруулдаг Escherichia coli (STEC)-нь удаан
хугацаанд эмчилгээгүй үргэлжилдэг суулгалтаас эхлээд бүдүүн гэдэсний үрэвсэл
болон ходоод гэдэсний гемолиз шээсний үрэвсэл (HUS-hemolytic uremic syndrome)
зэрэг өвчнүүдийг үүсгэх шалтгаан болоод байна.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (B) болон нэг
нэмэлтээс (S) бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (B)
|
+
|
Нэмэлт (S)
|
Нийт
гр/л
|
30.8 гр/л
|
|
10мл/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0
Давс 5.2
Хромоген холимог 2.6
|
|
Сонгомол холимог
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
|
Хөлдөөн хатаасан
хуруу шил хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
15-30℃
|
|
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
6.9 +/- 0.2
|
||
|
|
|
Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
CHROMagar STEC
нунтаг суурийг (B) бэлтгэх
|
·
30.8 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·
100 °C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
100℃-С ИЛҮҮ ХАЛААЖ БОЛОХГҮЙ.
121℃-Т АВТОКЛАВДАЖ БОЛОХГҮЙ
Анхааруулга 1:
Хэрвээ автоклав хэрэглэх бол даралтгүй хэрэглэнэ.
Зөвлөгөө 1: 100
°C-н хэмд халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны
дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь
буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
·
45-50°C
хэмийн усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
|
|
|
2-р шат
Нэмэлт (S) болон бэлтгэсэн холимигийг (B) уусгах
|
REF: ST160(S) дугаартай нэмэлтийг
хэрэглэх
·
2 хуруу шил,
хөлдөөн хатаасан REF: ST160(S) дугаартай нэмэлт дээр тус бүр 5мл ариутгасан ус нэмнэ.
·
Уусмалыг бүрэн
уустал холино.
·
45-50℃- ийн хэмд
бэлэн болсон тэжээлт орчин дээр 2х5мл уусгасан нэмэлтээ нэмнэ.
·
Эргэлдүүлэн холих
маягаар нэмэлтийг уустал зөөлөн холино.
ЭСВЭЛ
REF: ST162(S) дугаартай нэмэлтийг
хэрэглэх
·
1 хуруу шил,
хөлдөөн хатаасан REF: ST162(S) дугаартай нэмэлт дээр 10мл ариутгасан ус
нэмнэ.
·
Уусмалыг бүрэн
уустал холино.
·
45-50℃- ийн хэмд
бэлэн болсон тэжээлт орчин дээр нэмэлтээ нэмнэ.
·
Эргэлдүүлэн холих
маягаар нэмэлтийг уустал зөөлөн холино.
|
|
|
3-р шат
Аягалах
|
·
Петрийн аяганд
аягална.
·
Царцааж хатаана.
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
Зөвлөгөө 2:
Зааврын дагуу зөв бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
Зөвлөгөө 3: Хэрэглэгдээгүй
хуурай нэмэлтийг 2-8°C- н хэмд, 2
сар хүртэлх хугацаанд хадгалах боломжтой.
|
Суулгалт хийх
·
Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд
хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·
37 °C-н хэмд 18-24
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
→ ягаавтар
|
|
Бусад Enterobacteria
|
→ өнгөгүй, хөх эсвэл дарангуйлагдана
|
Грам эерэг бактери
|
→ дарангуйлагдана
|
Тэмдэглэл:365 нм
хэт ягаан туяаны гэрэлд флюоросценц үүсгэнэ:
|
|
STEC E.coli
O157
|
флоюоросценц
үүсгэхгүй
|
STEC E.coli O157 биш
|
+/- флюоросценц
|
·
STEC E.coli- н эцсийн баталгаажуулалт нь тохирох
арга барилаар хийгдсэн байх ёстой.
·
Ихэнх
STEC E.coli нь тэжээлт орчинд ургалт
нь сул эсвэл ургалтгүй байдаг.
·
Зарим
ховор STEC E.coli биш төрөл зүйлүүд
нь флоюресценц үүсгэхгүйгээр ягаавтар өнгийн колониор ургадаг.
·
Ховор
О157 нь флоюросценц үүсгэдэг.
·
Дээжээс
шууд серотип ялгах наалдацын шинжилгээг хийж болдог.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг
колоний гадаад байдал
|
E.coli O157 ATCC®
35150
|
→ ягаавтар
|
E.cloacae ATCC®
13047
|
→ хар хөх
|
E.coli ATCC®
12600
|
→ дарангуйлагдана
|
E.faecalis ATCC®
29212
|
→ дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн
лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа
20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
Comments
Post a Comment