Тэжээлт орчны ач холбогдол
Pseudomonas зүйлүүдийг ялган, дүйн тодорхойлох хромоген тэжээлт
орчин юм.
Эмнэлзүйд: Эмнэлэгт Pseudomonas-ийн олон төрлийн антибиотик болон антисептикт тэсвэртэй байдал нь
нэмэгдсээр байна. Тэд оппортунист эмгэг төрүүлэгч бөгөөд ихэвчлэн эмнэлгийн
гаралтай халдвар үүсгэдэг. АНУ-ийн Өвчний Хяналт Сэргийлэлтийн Төв (CDC)-ийн
Үндэсний эмнэлгийн гаралтай халдварын тандалтын сестимийн дагуу P.aeruginosa нь эрчимт эмчилгээний тасаг
болон уушгины үрэвсэлийн номер нэг шалтгааан байна.
Хүнсний үйлдвэр болон хүрээлэн буй орчинд: P.aeruginosa нь сэлбэгддэг (усан
сан, spa…) усны үр дүнтэй халдваргүйжүүлэлтийн чухал үзүүлэлт юм. Энэ параметр
нь одоогоор усан бассейн болон усан сангийн зохицуулалтын шалгуур болгон
ашиглагдаж байна. Үүнээс гадна P.aeruginosa
нь ихэвчлэн устай холбоотой оппортунист эмгэг төрүүлэгч учраас дээрх үзүүлэлт
нь зөвхөн чухал биш юм.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Савлагаа
|
Нийт
гр/л
|
45.5 гр/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон 20.0
Давсууд 8.0
Сонгомол болон хромоген холимог 2.5
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
|
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.5 +/- 0.2
|
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг
бэлтгэх
|
• 45.5 гр нунтаг
суурийг 1 литр нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
• Агарыг
өтгөртөл сайн хутгана.
• 100 °C хүртэл зөөлөн эргэлдүүлэн холих маягаар халааж,
буцалгана.
100 °C-ААС ИЛҮҮ
ХАЛААЖ БОЛОХГҮЙ. 121 °C-Н ХЭМД АВТОКЛАВДАЖ БОЛОХГҮЙ.
Анхааруулга 1: Автоклав
ашиглаж байгаа тохиолдолд даралтгүй ажиллуулна.
Зөвлөгөө 2: 100
°C-н хэмд халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны
дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь
буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
|
|
|
2-р шат
Аягалалт
|
·
45-50°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана.
·
Царцааж хатаана.
|
|
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар
хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Суулгалт хийх
Урьдчилсан баяжуулалтын
шатгүйгээр холбогдох дээжийг бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр гадаргууд тархаах
аргаар тарина.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Тэжээлт
орчин дээр тарилга хийх:
1.
Тэжээлт
орчин дээр шууд тарилга хийх
2.
Тэжээлт
орчин дээр тархаан тарих
3.
Шүүлтүүрийн
арга ашиглан шүүж тэжээлт орчин дээр тарих
Зөвлөгөө 2: Хэвийн гүйцэтгэлийг хангахын тулд
поликарбонатын шүүлтүүр
хэрэглэхийг бид зөвлөж байна.
·
30 °C-н хэмд 24-36
цаг хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Анхааруулга 2: Шаардлагатай тохиолдолд
зарим эмзэг Pseudomonas-ийг 48 цаг нэмж өсгөвөрлөнө. (Жижиг колони г.м).
Зөвлөгөө 3: Хэрэв судлаач Pseudomonas aeruginosa-ийн судалгаанд анхаарал хандуулж байгаа бол дээжээс хамааран 24 цагийн турш 37°C эсвэл 41°C-н хэмд өсгөвөрлөнө.
Зөвлөгөө 3: Хэрэв судлаач Pseudomonas aeruginosa-ийн судалгаанд анхаарал хандуулж байгаа бол дээжээс хамааран 24 цагийн турш 37°C эсвэл 41°C-н хэмд өсгөвөрлөнө.
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
→ хөх ногоон
|
|
Ихэнх Enterobacteriaceae
|
→ ягаавтараас нил
ягаан эсвэл дарангуйлагдана
|
Грам эерэг бактери
|
→ дарангуйлагдана
|
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
•
Pseudomonas- ийн эцсийн ялган дүйлт хийхийн тулд нэмэлт
баталгаажуулах сорил шаардагдана.
• Оксидазын
сорилоор сэжигтэй колониос шууд шалган Pseudomonas
spp. (оксидаз
эерэг) эсэхийг баталгаажуулах боломжтой.
•
Зарим олон тэсвэртэй сөрөг бактери хуурамч эерэг хариу
өгч магадгүй.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
P.aeruginosa ATCC®
9027
|
→ тархалттай хөх ногоон
|
|
P.aeruginosa ATCC®
10145
|
→ тархалттай хөх ногоон
|
|
Klebsiella ATCC® BAA-1705
|
→ нил ягаан
|
|
S.aureus ATCC® 25923
|
→ дарангуйлагдана
|
|
E.faecalis ATCC® 29212
|
→ дарангуйлагдана
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн
лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа
20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
Comments
Post a Comment