Тэжээлт орчны зорилго
ISO/TS22964 стандартын шаардлагын дагуу сүү эсвэл сүүн
бүтээгдэхүүнд E.sakazakii (Cronobacter spp)-ийг илрүүлэх хромоген тэжээлт орчин
юм. <E.sakazakii нь Enterobacteriacaea-ийн төрөлд хамаарах грам-сөрөг, спор үүсгэдэггүй бактери бөгөөд хүн амын дотор, ялангуяа нярай хүүхдэд менингит,
нарийн гэдэсний үрэвслийн бичил дэгдэлт үүсгэх нь олширч байгаа юм. Хэдхэн
дэгдэлтийн үед өвчний улмаас нас барсан нярай 20%-с 50%- тай байна. Дэгдэлт
үүссэн ч амьд үлдсэн хүн удаан хугацааны туршид хүнд мэдрэлийн системийн эмгэг
тусахад хүргэж болдог. Насанд хүрсэн хүний өвчний шинж тэмдэг нь мэдэгдэхүйц
сул байдаг.>
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (С)
|
Нийт
гр/л
|
30.7 гр/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Казейн пептон 7.0
Дрожжийн экстракт 3.0
Натрийн хлорид 5.0
Натрийн deoxycholate 0.6
X-α-глукосайд 0.15
Хөх ягааан 0.002
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.0 +/- 0.2
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг
бэлтгэх
|
·
30.7 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана.
·
121 °C+/-1ºС- т 15 мин турш автоклавдана.
|
2-р шат
Аягалалт
|
·
44-47°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана.
·
Царцааж хатаана. Тэжээлт орчны өнгө төрх: тунгалаг, хөх ягаан туяатай
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг
тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар хүртэлх хугацаанд гэрэл
нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- т
хадгалан хэрэглэх боломжтой.
|
Суулгалт хийх
Баяжуулалтын шатыг
зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд, бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр
тарина.
Нийтлэг
дээжүүд
|
Жишээ: хуурай сүү, нялхсын нунтаг хоол, хүрээлэн буй орчны дээж
***
Боломжит
баяжуулалтын шат
Шууд тарилга эсвэл
жигд тараалтын арга
|
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө
тасалгааны температурт байлгана.
·
Бэлтгэсэн
тэжээлт орчин дээр дээжийг тарихаас өмнө баяжууласны дараа 10µл-ийн гогцоогоор
тарина.
·
44 °C±1ºС-т 24±2цаг
хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Үр дүнг унших
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
→ хөх ногоон
|
|
Бусад грам сөрөг бактери
|
→ дарангуйлагдах буюу өнгөгүй, цайвар
хөх-саарал
|
Грам эерэг бактери
|
→ дарангуйлагдана
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·
Зарим ховор E.sakazakii-ийн төрөл зүйлүүд нь 44ºС-ийн
хэмд ургалтгүй байх боломжтой.
·
Ихэнх Serratia plymutica ягаавтар өнгөөр ургана.
·
E.sakazakii-г
илүү нарийн тодорхойлохын тулд нэмэлт тест хийх шаардлагатай. Үүний тулд, ISO/TS
22964 стандартын шаардлагын дагуу эцсийн ялган дүйлт хийхийн тулд биохимийн нэмэлт
шалгалт хэрэгтэй.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
E.sakazakii ATCC® 51329
|
→ хөх ногоон
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ цайвар хөх-саарал
|
E.cloacae ATCC® 35030
|
→ цайвар
хөх-саарал
|
E.faecalis ATCC® 29212
|
→ дарангуйлагдана
|
S.aureus ATCC® 25923
|
→ дарангуйлагдана
|
Klebsiella ATCC® 13883
|
→ дарангуйлагдана
|
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн
мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- т хамгийн багадаа 20мин
автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
X литрт орох
хангалттай хэмжээний нунтаг
Дуусах хугацаа
Тохиромжтой
хадгалалтын температур
Чийгтэй газраас хол
байлгах
Comments
Post a Comment