CHROMagarTM ECC
Тэжээлт орчны найрлага
Хүнс болон усны дээжинд агуулагдах ß- глюкуронидаз грамм эерэг E.coli –ийг тодорхойлоход зоиулсан
хромоген тэжээлт орчин. Колиформ болон Enterobacteriacae
нь лактозыг ялгаруулж улмаар хүн болон бүлээн цуст амьтны гэдсэнд шимэгчилж ,
хөрс болон усанд ч амьдрах чадвартай
байдаг. Колиформ нь байгаль орчин, хүрээлэн буй орчин эсвэл өтгөний бохирдлын
баталгаа юм. Ихэнхи өтгөний бохирдол нь
мал амьтны хог хаягдлаас гарч ирсэн Колиформууд байдаг. Үүнд ихэвчлэн E.coli болон дулаанд тэсвэржсэн Klebsiella
байдаг.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.
Бүтээгдэхүүн =
|
Суурь (С)
|
Нийт
гр/л
|
32.8 гр/л
|
Найрлага
гр/л
|
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0
NaCl 5.0
Хромоген холимог 4.8
|
Төрөл
|
Нунтаг хэлбэрээр
|
Хадгалалт
|
15-30 °C
|
Тэжээлт орчны pH
|
7.2 +/- 0.2
|
Тэжээлт орчин
бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг
бэлтгэх
|
·
32.8 гр нунтгийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·
Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана..
·
100 °C хүртэл зөөлөн
эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
Зөвлөгөө 1: Зөвлөгөө
1: 100 °C-т халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд
буцалгаж болно. Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн,
жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
Зөвлөгөө 2: Pseudomonas
эсвэл Aeromonas бүхий өндөр ачаалалтай бүтээгдэхүүний дээжийн хувьд
cefsulodin 7.5 мг / л-ээр нэмэх боломжтой.
|
2-р шат
Аягалалт
|
·
48°C- ийн
усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·
Нэгэн жигд болтол
нь зөөлөн хутгана.
·
Ариутгасан петрийн
аяганд аягалана.
·
Царцааж хатаана.
|
Хадгалалт
|
·
Гэрэл нэвтрэхгүй
харанхуй, хуурай газар хадгална.
·
Бэлтгэсэн тэжээлт
орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·
Зааврын дагуу зөв
бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар хүртэлх хугацаанд гэрэл
нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- т
хадгалан хэрэглэх боломжтой.
·
Зарим жижиг цагаан
талстууд нь 2/8 ° C-ийн температурт хадгалалтын дараа гарч ирж болно. Гэхдээ
хэвийн үйлчлэлд саад учруулахгүй бөгөөд өрөөний температурт талстууд алга
болно.
|
Суулгалт хийх
Холбогдох дээжүүд
(ж.нь боловсруулсан хүнс, түүхий эд, ус, сүү, хүрээлэн буй орчин) аяган дээр
шууд тарьж, түүнчлэн зохих баяжуулах алхамыг боловсруулж болно.
Өтгөнөөс колиформ илрүүлэх
|
Нийт колиформ илрүүлэх
|
44°C –т
24 цаг өсгөвөрлөнө
|
30°C-т
24 цаг өсгөвөрлөнө
|
Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
|
Грам (-)
|
|
→ Хөх
|
|
Бусад (өтгөнөөс) колиформ бактери
|
→ Ягаавтар
|
Бусад грамм сөрөг бактери
|
→ Өнгөгүй
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·
E.coli- н мэдрэг
чанар 97% (Ogden et al. 1991).
·
Ховор тохиолдолд ß-глюкуронидаз грамм сөрөг E.coli омгууд
сараг гарна.(Жишээ нь O157 E.coli) Хэрэв судлаач өвчин үүсгэгч O157 E.coli омог илрүүлэх бол CHROMagar
O157 бүтээгдэхүүнийг сонирхоно уу.
·
Хэрэв судлаач нийт колиформийг илрүүлэх бол, Hafnia бактерийн
цөөн зүйлүүд өнгөгүй харагдана.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын
хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
|
Нийтлэг колоний гадаад байдал
|
E.coli ATCC® 25922
|
→ Хөх
|
C.freundii ATCC®8090
|
→ Ягаавтар
|
E.cloacae ATCC® 35030
|
→ Ягаавтар
|
K.pneumoniae ATCC®13883
|
→ Ягаавтар
|
S.aureus ATCC® 25923
|
→ Дарангуйлагдана
|
E.faecalis ATCC® 29212 → Дарангуйлагдана
Анхааруулга
· Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж
тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн
бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
· In vitro оношилгоонд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн
мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
· Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний
гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
· Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд
нөлөөлөх магадлалтай.
· Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг
багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·
Микробыг
оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу
сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог
хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг
хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон
дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт
орчинг 121°C- т хамгийн багадаа 20мин
автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй
холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос: http://www.chromagar.com/publication.php
X литрт орох
хангалттай хэмжээний нунтаг
Дуусах хугацаа
Тохиромжтой
хадгалалтын температур
Comments
Post a Comment