Skip to main content

COLOREX ECC


CHROMagarTM ECC

Тэжээлт орчны найрлага
Хүнс болон усны дээжинд агуулагдах ß- глюкуронидаз грамм эерэг  E.coli –ийг тодорхойлоход зоиулсан хромоген тэжээлт орчин. Колиформ болон  Enterobacteriacae нь лактозыг ялгаруулж улмаар хүн болон бүлээн цуст амьтны гэдсэнд шимэгчилж , хөрс болон  усанд ч амьдрах чадвартай байдаг. Колиформ нь байгаль орчин, хүрээлэн буй орчин эсвэл өтгөний бохирдлын баталгаа юм.  Ихэнхи өтгөний бохирдол нь мал амьтны хог хаягдлаас гарч ирсэн Колиформууд байдаг. Үүнд ихэвчлэн E.coli  болон дулаанд тэсвэржсэн  Klebsiella байдаг.
Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ.

Бүтээгдэхүүн         =
Суурь (С)
Нийт гр/л
32.8 гр/л
Найрлага гр/л
Aгар 15.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 8.0
NaCl 5.0
Хромоген холимог 4.8
Төрөл
Нунтаг хэлбэрээр
Хадгалалт
15-30 °C


Тэжээлт орчны pH
7.2 +/- 0.2


Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
Холимогийг бэлтгэх
·         32.8 гр нунтгийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана.
·         Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана..
·         100 °C хүртэл зөөлөн эргэлдүүлэн холих маягаар халааж, буцалгана.
Зөвлөгөө 1: Зөвлөгөө 1: 100 °C-т халаах шат, бичил долгионы халаах зууханд буцалгаж болно. Буцалсны дараа зуухнаас авч зөөлөн эргэлдүүлэн агарыг бүрэн, жигд хайлж дуустал нь буцалгана (хөөсийг бууж арилах хүртэл).
Зөвлөгөө 2: Pseudomonas эсвэл Aeromonas бүхий өндөр ачаалалтай бүтээгдэхүүний дээжийн хувьд cefsulodin 7.5 мг / л-ээр нэмэх боломжтой.



2-р шат
Аягалалт
·         48°C- ийн усан баннд хийж зөөлөн эргүүлэх юмуу хөдөлгөж хөргөнө.
·         Нэгэн жигд болтол нь зөөлөн хутгана.
·         Ариутгасан петрийн аяганд аягалана.
·         Царцааж хатаана.


Хадгалалт
·         Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·         Зааврын дагуу зөв бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг хоёр сар хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- т  хадгалан хэрэглэх боломжтой.
·         Зарим жижиг цагаан талстууд нь 2/8 ° C-ийн температурт хадгалалтын дараа гарч ирж болно. Гэхдээ хэвийн үйлчлэлд саад учруулахгүй бөгөөд өрөөний температурт талстууд алга болно.

Суулгалт хийх
Холбогдох дээжүүд (ж.нь боловсруулсан хүнс, түүхий эд, ус, сүү, хүрээлэн буй орчин) аяган дээр шууд тарьж, түүнчлэн зохих баяжуулах алхамыг боловсруулж болно.
Өтгөнөөс колиформ илрүүлэх
Нийт колиформ илрүүлэх
44°C –т 24 цаг өсгөвөрлөнө
30°C-т 24 цаг өсгөвөрлөнө





Тайлбар
Нийтлэг колоний гадаад байдал
Грам (-)
→ Хөх
Бусад (өтгөнөөс) колиформ бактери
→ Ягаавтар
Бусад грамм сөрөг бактери
→ Өнгөгүй
 Нийтлэг колоний гадаад байдал
Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт
·         E.coli- н мэдрэг чанар 97% (Ogden et al. 1991).
·         Ховор тохиолдолд ß-глюкуронидаз грамм сөрөг E.coli омгууд сараг гарна.(Жишээ нь O157 E.coli) Хэрэв судлаач  өвчин үүсгэгч O157 E.coli омог илрүүлэх бол CHROMagar O157 бүтээгдэхүүнийг сонирхоно уу.
·         Хэрэв судлаач нийт колиформийг илрүүлэх бол, Hafnia бактерийн цөөн зүйлүүд өнгөгүй харагдана.
Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
Нийтлэг колоний гадаад байдал
E.coli ATCC® 25922
Хөх
 C.freundii ATCC®8090
Ягаавтар
E.cloacae ATCC® 35030
Ягаавтар
  K.pneumoniae ATCC®13883      
Ягаавтар
S.aureus ATCC® 25923
Дарангуйлагдана
E.faecalis ATCC® 29212                 Дарангуйлагдана                            
Анхааруулга
·      Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      In vitro оношилгоонд  ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
·      Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·      Микробыг оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг 121°C- т хамгийн багадаа 20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Хэрэглэх заавар/Шошгоны индекс
X литрт орох хангалттай хэмжээний нунтаг
Дуусах хугацаа
Тохиромжтой хадгалалтын температур
Чийгтэй газраас хол бай



Comments

Popular posts from this blog

COLOREX Orientation

CHROMagar TM Orientation   Тэжээлт орчны ач холбогдол Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Суурь Нийт гр/л 33.0 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 1 7.0 Хромоген холимог 1.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 7.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимогийг бэлтгэх ·          33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·          Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. Зөвлөгөө 1 (сонгомол): ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ. ·    ...

COLOREX O157

CHROMagar TM O157 Тэжээлт орчны ач холбогдол Эмнэлзүйн сорьц болон хоол хүнсний дээжинд E.coli O157 ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Нийгмийн эрүүл мэндтэй холбоотой хамгийн нийтлэг илэрдэг VTEC- ийн серо бүлэгүүд нь E.coli- ийн серо бүлэг болох O157:Н7 эсвэл хөдөлгөөнт бус төрөл болох O157:H юм. 1982 онд АНУ-д гарсан дэгдэлтийн дараа энэхүү нянгийнач холбогдол танигдаж эхэлсэн байна. Түүнээс хойш, ДЭМБ- аас   гаргадаг тооцоогоор дэлхий дахинд 180-аас дээш дэгдэлт бүртгэгдсэн бөгөөд жил бүр 70,000 халдварт өвчин гардаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 29.2 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 13.0 Хромоген холимог 1. 2 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.9 +/- 0.2 ...

E,Coli

   CHROMagar TM E.coli Тэжээлт орчны ач холбогдол Хоол хүнс ба усны дээжин дэх ß-глюкуронидаз эерэг E.coli илрүүлэх, тоолоход зориулсан хромоген орчин юм. E.coli -ийн үзүүлэлт нь халдварт өвчин үүсгэгч нян болох Vibrio cholerae, Salmonella, Pseudomonas болон вирус, гэдэсний паразитийн шинж тэмдэгийг илтгэнэ. Бохирдол нь хоол хүнс идэж, уухад дамжиж халдварт өвчин үүсгэж амь насанд аюул учруулдаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 37.3 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.3 Натрийн хлорид 5.0 Хромоген холимог 9.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт   15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимо...