Skip to main content

COLOREX Campylobacter


CHROMagarTM Campylobacter

Тэжээлт орчны ач холбогдол
ISO 10272-1: 2006 Стандартын дагуу дулаанд тэсвэртэй Campylobacter илрүүлэх, ялгах, тоолох зориулалттай Хромоген тэжээл юм.
”Campylobacter нь хүнсээр дамжих гэдэсний суулгалт өвчлөлийн гол шалтгаан бөгөөд дэлхий даяар хамгийн их тархсан хоолны хордлого сэдээгч бактери юм. Хөгжингүй болон хөгжиж буй орнуудад уг бактер нь хүнсээр дамжих Salmonella халдвараас илүүтэй гэдэсний суулгалт үүсгэдэг. Campylobacter суулгалтын их хэмжээний тохиолдол, түүний үргэлжлэх хугацаа, боломжит үр дүн нь нийгэм-эдийн засгийн талаасаа маш чухал ач холбогдолтой. Хөгжиж байгаа орнуудад 2 наснаас доош насны хүүхдүүдийн Campylobacter халдвар нь олонтаа тохиолдог бөгөөд зарим тохиолдолд үхэлд хүргэдэг байна.
” ДЭМБ (WHO) – баримтат хуудамс N°255

Тэжээлт орчны найрлага
Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг суурь (B) болон 1 нэмэлтээс (S) бүрдэнэ.

Бүтээгдэхүүн         =
Суурь (B)
+
Нэмэлт (S)

Нийт гр/л
51.2 гр/л

0.21 гр/л

Найрлага гр/л
Aгар 15.0
Давсууд 9.0
Пептон болон дрожжийн экстракт 25.0
Хромоген болон сонгомол холимог 2.2


Хромоген болон сонгомол холимог 0.21

Төрөл
Нунтаг хэлбэрээр

Нунтаг хэлбэрээр

Хадгалалт
15-30 °C

15-30 °C







Тэжээлт орчны pH
7.4 +/- 0.2



Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо)
1-р шат
CHROMagar Campylobacter суурь бэлтгэх (B)

·  51.2 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд уусгана.
·         Агарыг сайн өтгөртөл хутгана.
·         Халааж буцалтал (100 °C) нь тогтмол сайн хутгана.
100 °C-аас илүү халааж болохгүй. 121 °C-н хэмд ариутгаж болохгүй. Анхааруулга 1: Хэрэв автоклав хэрэглэх бол даралтгүй хэрэглэнэ.
Зөвлөгөө 1: 100 °C-н хэмд халаах үе шатанд холимогийг бичил долгионы зууханд буцалгана. Буцалмагц бичил долгионы зуухнаас гарган зөөлөн хутгана. Дараа нь дахиан богино долгионы зууханд богино хугацаагаар дахин бөмбөлөг үүсгэн агар бүрэн уустал буцалгана. (том бөмбөлөг хөөс үүсгэх).


2-р шат
Нэмэлтийг (S) бэлтгэх
·         Тунгалаг шилэн саванд 210 мг нэмэлтийг (S) 10 мл нэрсэн усанд хийнэ.
·         Бүрэн уустал сайн хутгана.
·         0.45 µm-ээр шүүж ариутгана.


3-р шат
Суурь+S

·         45-50°C-н хэм хүртэл хайлсан суурь дээр (1-р шат) 10 мл нэмэлтийн уусмал нэмнэ.
·         Нэгэн жигд болтол нь аажмаар хутгана.


4-р шат
Аягалах
·   Ариутгасан петрийн аяганд аягалана.
·   Царцааж хатаана.


Хадгалалт
·   Гэрэл нэвтрэхгүй харанхуй, хуурай газар хадгална.
·   Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг тасалгааны температурт нэг өдөр хадгалах боломжтой.
·   Зааврын дагуу зөв бэлтгэсэн петрийн аягатай тэжээлт орчныг нэг сар хүртэлх хугацаанд гэрэл нэвтрэхгүй, хуурай нөхцөлд 2-8°C- н хэмд  хадгалан хэрэглэх боломжтой.
Суулгалт хийх
Нийтлэг дээжүүд
Ж: Өтгөн, тахиа...
***
Шууд тарилга эсвэл жигд тараалтын арга
Баяжуулалтын шатыг зөв зохистой хийсний дараа холбогдох дээжийг шууд бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр тарина.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчныг сэрүүн нөхцөлд хадгалж байгаа тохиолдолд суулгац хийхийн өмнө тасалгааны температурт байлгана.
·         Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр дээжийг тарих.
·         42°C-н хэмд 36-48 цаг микро-хүчил төрөгчтэй орчинд өсгөвөрлөнө.
Зөвлөгөө 2: Микро-хүчилтөрөгчтэй орчин бүрдүүлэх зорилгоор лаатай сав ашиглаж болно.

















Гүйцэтгэл & Хязгаарлалт

·   Эцсийн ялган дүйлтэд hippurate hydrolisis болон latex наалдацын (Микроген) зэрэг нэмэлт шинжилгээ  шаардагдаж болно.
·   Цустай агар дээр сэлгүүлэн тарьсан өсгөвөрөөс бусад эцсийн ялган дүйлтийн шинжилгээг хийх боломжтой (оксидаз, ацетат тест, ...).
·   C.fetus нь магадгүй энэ тэжээл дээр ургахгүй байх магадлалтай.

Чанарын хяналт
Чанарын хяналтыг ашиглаж буй тэжээлт орчин болон тухайн газрын чанарын хяналтын дүрэм журам болон стандартын дагуу явуулна уу.
Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг доорхи ATCC омгуудаар шалгаж, дүйн тодорхойлно.
Микроорганизм
Нийтлэг колоний гадаад байдал
Нөхөн сэргэх
C.jejuni ATCC® 33291
улаан
>70%
C.coli ATCC® 33559
улаан
>80%
C.lari ATCC® 35221
улаан
>80%
E.faecalis ATCC® 29212
дарангуйлагдана
--
C.albicans ATCC® 60193
дарангуйлагдана
--
E.coli ATCC® 25922
дарангуйлагдана
--

Анхааруулга
·      Бэлтгэсэн тэжээлт орчин дээр ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      Бүтээгдэхүүний дуусах хугацаа хэтэрсэн болон ямар нэгэн бохирдлын шинж тэмдэг ажиглагдах эсвэл муудаж гэмтсэн бол хэрэглэж болохгүй.
·      Лабораторийн хэрэгцээнд ашиглана. Энэхүү бүтээгдэхүүнийг зөвхөн лабораторийн мэргэжлийн болон мэргэшсэн ажилтан ашиглана.
·      Үйл ажиллагаанд ямар нэгэн өөрчлөлт орсон бол үр дүнд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Хадгалалтын горим алдагдсан тохиолдолд бүтээгдэхүүний гүйцэтгэлд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Тохиромжгүй хадгалалт бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаанд нөлөөлөх магадлалтай.
·      Бүтээгдэхүүнийг ашигласны дараа савыг сайтар таглах, чийг багатай орчинд гэрэл нэвтрэхгүй, харанхуй хуурай газар хадгална.
·      Микробыг оновчтой дүйн тодорхойлох нь: Лабораторийн зохистой дадалын (GLP) дагуу сорьцийг зөв цуглуулах, тухайн сорьцонд тохирсон нөхцөлд тээвэрлэх нь чухал.
Хог хаягдлын хяналт
Бүх бэлтгэсэн тэжээлт орчин болон бусад бохирдолтой материалуудыг хэрэглэсний дараагаар ариутгах эсвэл тухайн газрынхаа хууль тогтоомж болон дотоод журмын дагуу устгалд оруулах зайлшгүй шаардлагтай. Бэлтгэсэн тэжээлт орчинг 121°C- н хэмд хамгийн багадаа 20мин автоклавдаж халдваргүйжүүлнэ.
Лавлах
Манай вебсайтний <<Хэвлэлүүд>> Publications гэсэн хэсгээс бүтээгдэхүүнтэй холбоотой шинжлэх ухааны өгүүллүүдийг харж болно.
Веб холбоос:  http://www.chromagar.com/publication.php\












Comments

Popular posts from this blog

COLOREX Orientation

CHROMagar TM Orientation   Тэжээлт орчны ач холбогдол Шээсний замын өвчин үүсгэгчийг ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Суурь Нийт гр/л 33.0 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 1 7.0 Хромоген холимог 1.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 7.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимогийг бэлтгэх ·          33 гр нунтаг суурийг 1л нэрсэн усанд хийж аажмаар уусгана. ·          Агарыг өтгөртөл нь сайн хутгана. Зөвлөгөө 1 (сонгомол): ургалтыг дэмжихийн тулд өмнөх бэлтгэсэн холимог дээрээ 0.5 г Tween 80 нэмнэ. ·    ...

COLOREX O157

CHROMagar TM O157 Тэжээлт орчны ач холбогдол Эмнэлзүйн сорьц болон хоол хүнсний дээжинд E.coli O157 ялган тодорхойлдог хромоген тэжээлт орчин юм. Нийгмийн эрүүл мэндтэй холбоотой хамгийн нийтлэг илэрдэг VTEC- ийн серо бүлэгүүд нь E.coli- ийн серо бүлэг болох O157:Н7 эсвэл хөдөлгөөнт бус төрөл болох O157:H юм. 1982 онд АНУ-д гарсан дэгдэлтийн дараа энэхүү нянгийнач холбогдол танигдаж эхэлсэн байна. Түүнээс хойш, ДЭМБ- аас   гаргадаг тооцоогоор дэлхий дахинд 180-аас дээш дэгдэлт бүртгэгдсэн бөгөөд жил бүр 70,000 халдварт өвчин гардаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 29.2 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 13.0 Хромоген холимог 1. 2 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт 15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.9 +/- 0.2 ...

E,Coli

   CHROMagar TM E.coli Тэжээлт орчны ач холбогдол Хоол хүнс ба усны дээжин дэх ß-глюкуронидаз эерэг E.coli илрүүлэх, тоолоход зориулсан хромоген орчин юм. E.coli -ийн үзүүлэлт нь халдварт өвчин үүсгэгч нян болох Vibrio cholerae, Salmonella, Pseudomonas болон вирус, гэдэсний паразитийн шинж тэмдэгийг илтгэнэ. Бохирдол нь хоол хүнс идэж, уухад дамжиж халдварт өвчин үүсгэж амь насанд аюул учруулдаг байна. Тэжээлт орчны найрлага Энэхүү бүтээгдэхүүн нь нунтаг сууриас бүрдэнэ. Бүтээгдэхүүн            = Савалгаа Нийт гр/л 37.3 гр/л Найрлага гр/л Aгар 15.0 Пептон болон дрожжийн экстракт 8.3 Натрийн хлорид 5.0 Хромоген холимог 9.0 Төрөл Нунтаг хэлбэрээр Хадгалалт   15-30 °C Тэжээлт орчны pH 6.0 +/- 0.2 Тэжээлт орчин бэлтгэх (1л дэх тооцоо) 1-р шат Холимо...